Din experienta de 12 ani in recrutare si selectie, am reusit sa identific mai multe cauze pentru care un candidat este evaluat ca fiind potrivit sau, dimpotriva, nepotrivit postului pentru care aplica.

Surprinzator, in cele mai multe situatii, atat succesul cat si esecul sunt datorate unor factori subiectivi, interni fiecaruia dintre noi, iar din concluziile trase de-a lungul timpului, am inteles ca acestia pot fi gestionati de cele mai multe ori mult mai eficient decat o facem realmente.

Astfel, alegand cativa astfel de factori, mai jos am incercat sa enumar si sfaturi menite a ajuta in obiectivul obtinerii jobul vizat. La fiecare din acestea voi preciza fie modul in care poti depasi dificultatile intampinate, fie cum sa valorifici la maxim resursele pe care le ai. Tin sa precizez ca factorii vizati i-am ales mai degraba in baza usurintei cu care obisnuim in cele mai multe cazuri sa ii trecem cu vederea. Desigur, pe langa acestia, mai sunt numerosi altii care ne pot scurta sau usura drumul spre succes atunci cand cautam in job.

1. NU GENERALIZA! Un numar foarte mare de candidati se confrunta cu aceasta tendinta, si doar intr-o perspectiva negativa. Au tendinta de a generaliza imprejurarile dificile si greutatile intampinate si astfel ajung la concluzia ca sansele de a-si gasi un loc de munca pe potriva asteptarilor sunt foarte reduse, daca nu chiar inexistente. Dupa ce aplica la mai multe joburi si sunte chemati la interviuri, dar fara a obtine niciun raspuns pozitiv, cauta o explicatie pentru starea de fapt in care se afla, si fac asta prin evaluarea pietei muncii, a starii economiei, a lipsei de disponibilitate din partea angajatorilor. Concluziile trase le aplica la cadre generale (“toti angajatorii gandesc in acest mod”, “posturile se ocupa doar pe baza de relatii, pile”, “intreaga piata a muncii este in dificultate” etc). Tinerii sunt convinsi ca nu au cum sa se angajeze deoarece nu au experienta; cei trecuti de 45 de ani, cred la randul lor ca nu au sanse caci “angajatorii vor doar tineri”. Exemplele pot continua. Merita insa sa retinem ca parerile…sunt“avizate”!, insotite de un mare grad de siguranta si certitudine si, desigur, generale, negative si descurajante. Greu poti acestui gen de candidati sa le explici ca lucrurile stau altfel. Ei sunt “experti” in piata muncii. Singura expertiza de care beneficiaza este insa, suma esecurilor TEMPORARE! Prinsi fiind in astfel de situatii (psihologii le numesc “cognitii”) ei pot ajunge, fara sa isi dea seama, sa dea sfaturi recruiter-ului, despre ce este si nu este piata muncii. De fapt, pun esecul temporar (caci a-ti gasi un job bun necesita timp si perseverenta) pe seama unor factori externi, imaginati, cu privire la care nu putem face mai nimic. Sfatul pe care il pot da pentru astfel de cazuri este tocmai acesta: NU GENERALIZA! insuccesele personale, TEMPORARE, lipsa de rezultat in cautarea locului de munca, si evita astfel situatia de a-ti pierde motivatia si interesul pentru oportunitatile neivite pana atunci si care stau sa apara.

2. NU DESCURAJA! A nu-ti pierde curajul si energia inseamna sa dai curs primului sfat, cu siguranta. Desigur, nu toate interviurile de selectie (si uneori, nici cele de angajare) sunt cele mai fericite experiente. Poti avea ghinion sa dai peste un recruiter neexperimentat, peste intervievator care are foarte putin de a face cu selectia de personal, peste persoane care pur si simplu dau impresia ca nu au ceva mai bun de facut decat sa cheme candidati la interviu, fara vreun set de criterii clare in minte. Sunt experiente negative, de acord! Dar raman experiente! Sfatul meu pentru astfel de situatii este sa ramai perseverent, sa iti pastrezi energia pentru viitoarele oportunitati (sau experiente!) si sa tii cont ca atunci cand vei avea de a face cu o oportunitate interesanta pentru tine si cu un recruiter profesionist, acesta se va arata in cele mai multe cazuri prea putin disponibil sa-ti inteleaga frustrarea si lipsa de motivatie nascute din experientele negative anterioare. Nu de putine ori m-am aflat in situatia neplacuta de a detensiona discutia cu candidatul intrucat acesta a acumulat suficienta frustrare si nemultumire la interviurile anterioare incat a considerat oportun a si le exprima in intalnirea cu mine. Mi s-a intamplat si mi se va mai intampla. Rezultatul este ca ma intreb daca nu cumva la viitorul loc de munca, candidatul va proceda asemanator, respectiv va aprecia oportun sa aduca in prim plan tensiuni din trecut, de la fostele locuri de munca, in relatiile cu colegii, seful, subordonatii, clientii etc.

3. FII MOTIVAT! In literatura de specialitate, motivatia este considerata adesea ca fiind factorul esential in obtinerea succesului profesional, imediat dupa experienta profesionala si pregatirea in domeniu. Ce inseamna asta? Chiar si in situatiile cand nu beneficiem de baza teoretica, experienta, nivelul de cunostinte solicitat de job, motivatia ne poate salva si compensa aceasta lipsa. O mare parte a angajatorilor apreciaza la un candidat sau proaspat angajat, interesul real, manifest, de a asimila cat mai bine normele, procedurile si specificul jobului. Nu mai vorbim de multe situatii in care angajatorii se afla in cautarea de candidati fara experienta, dar motivati, tocmai pentru a se bucura de avantajul de a-i forma de la bun inceput, si astfel mult mai usor, pe potriva si nevoile specifice companiei. Asa cum generalizarea negativa iti poate afecta negativ sansele inca din stadiul de aplicare (gandind astfel, uneori renuntam chiar si sa mai trimitem cv-ul doarece “stim”ca nu avem vreo sansa), motivatia te mentine in mod cert interesant chiar din etapa de interviu preliminar: pe langa candidatura online trimite cv-ul direct pe mail companiei, da telefon angajatorului, daca ai posibilitatea, si creste-ti sansele de a fi chemat la interviu; pe durata interviului, subliniaza in repetate randuri dorinta de a asimila noi informatii si disponibilitatea de a te adapta cerintelor companiei; ulterior interviului, poti reveni cu mail sau telefon, pentru a reimprospata memoria recruiter-ului cu privire la disponibilitatea fata de post.

4. FII ENTUZIAST! Entuziasmul este contagios si, mai important, pozitiv! Recent am avut de a face cu un candidat care a reusit sa obtina un interviu final (speram si jobul, dupa acesta) care mi-a atras atentia prin entuziasmul si tonusul sau pozitiv. A facut aceasta in pofida experientei reduse de care beneficia si a impresiei de lipsa de responsabilitate pe care multi candidati la o varsta foarte tanara, ca acesta, o pot crea (din pacate uneori, pe buna dreptate, prin neprezentare la interviu). Sa fii entuziast inseamna sa dai toate sansele si increderea atat in ceea ce poti tu oferi viitorului angajator, cat si in ceea ce viitorul job iti poate oferi la randul lui, tie, sub forma satisfactiei profesionale. Sa te mentii entuziast, inseamna sa alegi sa pui deoparte toate experientele negative din trecut si sa crezi ca acestea nu se vor repeta (ca viitorul colectiv de lucru te va adopta cu bratele deschise, ca seful sau coordonatorul tau iti va asigura suportul necesar sa inveti cat mai in graba ce este nevoie pentru a fi eficient si performant, ca activitatea pe care o vei realiza iti va placea si aduce satisfactie).

5. PREZINTA UN CV COMPLET, ACTUALIZAT SI ACURAT! Am ales pentru final, un sfat tehnic si pragmatic. Pare banal ce spun, dar experienta mi-a aratat ca indemnul nu este urmat de o mare parte din candidati. Iar cand spun aceasta, ma refer atat la cei aflati la inceput de cariera, cat si la cei care deja au o experienta semnificativa in spate. Este neplacut si lipsit de eficienta ca pe durata interviului recruiter-ul sa procedeze la completarea sau corectarea CV-lui candidatului din fata sa. Se pierde timp si, ceea ce este mai important, arata lipsa motivatiei si entuziasmului, despre care am mentionat mai sus cat de importante pot fi. Realitatea este ca in majoritatea situatiilor, ma astept ca cv-ul online sa fie doar partial acurat, si sa necesite prin urmare completari. Este motivul pentru care, personal, cer candidatilor care vin la interviu sa aduca cu ei un cv actualizat, pe hartie. Facand aceasta, toate eventualele lipsuri si erori pot fi remediate cu usurinta, interviu este mai cursiv iar motivatia pentru job este astfel dovedita. Desigur, in numeroase cazuri, a-ti gasi o modalitate de printa cv-ul poate fi dificil, anevoios (nu toti avem acasa imprimante – nu recomand printarea cv-ului la locul de munca. Implica riscuri nedorite.). Dar imi arata de la bun inceput, ca de partea cealalta exista interesul si atitudinea potrivita fata de intregul proces de cautare a unui job. Este adevarat, pe de alta parte, ca lipsa de acuratete in ce priveste cv-ul online se poate datora in multe situatii chiar platformei sau portalului accesat, respectiv a modului in care aceasta agrega toate datele introduse si le prezinta mai departe online. Un cv printat, verificat si corectat anterior prezentarii la interviu, rezolva pe de-antregul aceasta problema si te scuteste de situatia jenanta de a privi cu mirare, pe alocuri, la ceea ce ai scris cu privire la propria ta experienta profesionala.


Radu Bonchis
Director Executiv
AMS Human Resources

P.S.: intre timp am aflat ca tanarul si entuziastul meu candidat a fost angajat in urma interviului pentru care l-am selectat….si de asemenea, ca se mentine entuziast si in continuare. Dar despre asta, respectiv cum si ce putem face mai bine la locul de munca, pe o data viitoare. Sa aveti spor!

//www.ams-hr.ro/wp-content/uploads/2019/12/ams-footer-logo-3.png

Recruitment Agency

Recruiting company with more than 13 years of experience in local, regional and national projects.

Newsletter

100% useful, 0% spam.